Belangrijke mededeling voor de zomerwerking van 2024

Belangrijke data:
Kijk-doe-babbeldag: op zondag 30 juni van 14.00 tot 17.00 uur (opendeurdag)
Eerste periode: vanaf dinsdag 2 juli t/m vrijdag 19 juli
Tweede periode: vanaf maandag 29 juli t/m  donderdag 15 augustus
Saenhoevefeest op zondag 11 augustus
Data quiz en pannenkoekendag volgt nog

We werken met volgende ‘gewijzigde’ leeftijdsgroepen:
4-5 / 6-7 / 8-9 / 10-11 / 12+

Nieuws voor animatoren:
Jongeren kunnen vanaf de dag dat ze 15 zijn animator worden op het speelplein
Voor hen is een ‘leuke’ kennismakingsronde voorzien
Jongeren die in 2024 pas na de grote vakantie 15 worden mogen ons contacteren voor
een aangepaste invulling bij de animatoren

Registraties 2024

Speelpleinzomer 2024 – de online registraties zijn nog niet gestart

Hopelijk zien we je komende zomer opnieuw!

Kort samengevat:
– Registreer je kinderen voordat ze een eerste keer deze zomer naar het speelplein komen -> nog niet mogelijk dit jaar.
– Schrijf je iedere dag zelf, ter plaatse op het speelplein in voor die dag en betaal ter plaatse je inschrijving

Nog extra vragen hierover? Stuur ons gerust een berichtje op facebook!

Registratie bijwerken?

Heb je je reeds eerder geregistreerd en wil je je gegevens aanpassen of een extra kind toevoegen, meld je aan via onderstaande link en je kan je eerdere registratie bijwerken. -> zal ook niet meer gaan dit jaar.. Tot volgend jaar!

Wie zijn we en wat doen we?

Saenhoeve?

Saenhoeve is een speelpleinwerking voor kinderen van 4 t.e.m. 14 jaar. Het speelplein is gelegen in Maasmechelen, bij de Asteroïde B-612 en het zwembad Prinsenpark (Ringlaan). Het is gelegen in een groene, rustige, veilige omgeving.

Wanneer?

Saenhoeve is enkel geopend in de zomermaanden. Algemeen genomen 3 weken in juli, een week pauze en dan nog eens 3 weken. Zaterdag en zondag is geen werking. De openingsdagen vind je terug in de kalender.

Hoelaat?

De kinderen worden gebracht tussen 8u45 en 9u45. Ze verblijven dan een hele dag op het plein. Van 16u00 tot 17u00 moeten de kinderen worden gehaald. Het is in principe niet mogelijk om een kind een halve dag te laten komen.

Inschrijven?

De eerste keer dat je kind naar Saenhoeve komt, moet best tevoren je online registreren en je akkoord verklaren met het reglement. Daarnaast gebeurt elke dag een inschrijving, je komt zo vaak je wilt. Het inschrijvingsgeld bedraagt 8 euro. Vanaf het 2e kind krijg je al korting! Bovendien kan je een gedeelte terugvorderen via de belastingaangifte. In de prijs zit o.a. een warme maaltijd en verzekering. De laatste week van de speelpleinzomer kunnen er geen nieuwe kinderen ingeschreven worden.

Registreren doe je via de volgende link:
http://inschrijvingen.saenhoeve.be/account-beheer/registreer

Check onze fb-pagina voor het laatste nieuws!

Kalender

Belangrijke data 2024:

Kijk-doe-babbeldag: op zondag 30 juni van 14.00 tot 17.00 uur (opendeurdag)
Eerste periode: vanaf dinsdag 2 juli t/m vrijdag 19 juli
Tweede periode: vanaf maandag 29 juli t/m  donderdag 15 augustus
Saenhoevefeest op zondag 11 augustus
Data quiz en pannenkoekendag volgt nog

Verder gaan naar…

Welke data zijn belangrijk?

Waar kan je ons vinden?

Onze sociale media?

Wie zijn onze vrijwilligers?

Praktische informatie

Dagindeling

8.45 uur- 9.45 uur
Algemene inschrijving + betalen
Inschrijven per leeftijdscategorie
Daarna mogen de kinderen vrij spelen op het plein

10.00 uur- 10.10 uur
Alle kinderen worden samengeroepen (formatie)
Elk kind gaat met de animatoren mee van zijn/haar leeftijdscategorie (groep)

10.10 uur- 12.00 uur
Activiteit in de groep (op sommige dagen gaan verschillende groepen zwemmen
voor de kinderen die niet mee gaan zwemmen wordt een alternatief spel aangeboden)

12.00 uur- 14.00 uur
Elke groep gaat om de beurt eten halen
Daarna mogen de kinderen weer vrij spelen op het plein
De leiding verzorgt een divers spelaanbod

14.00 uur- 14.10 uur
Alle kinderen worden weer samengeroepen (formatie)
Elk kind gaat met de animatoren mee van zijn/haar leeftijdscategorie

14.10 uur- 16.00 uur
Activiteit in de groep (Dinsdag en donderdag zijn er keuzeactiviteiten)

16.00 uur- 17.00 uur​
Ophalen van de kinderen

Leeftijdscategoriën

4 – 5 jaar

6 – 7 jaar

8 – 9 jaar

10 – 11 jaar

12+ (12 – 13 – 14 jaar)

Vanaf 15 jaar kan je animator (= leiding) worden!

Voor meer informatie, kom naar onze kijk-doe-babbeldag (zie kalender), stuur een berichtje (zie contact) of spring tijdens de werking eens binnen tussen 16u en 17u.

Check onze fb-pagina voor het laatste nieuws!

Saenhoevefeesten 2023 – wij tellen alvast af!

dag
13
maand
8
jaar
2023
leeftijd
52!!!

Wie zijn onze vrijwilligers?

Saenhoeve heeft momenteel zo’n 80 leiders en leidsters. Deze groep is natuurlijk niet allemaal op dezelfde week aanwezig. Wekelijks animeren zo’n 30 leiders/leidsters de kinderen. Binnen de groep leiding wordt er steeds gestreefd naar voldoende hulp-animatoren, animatoren en hoofd-animatoren.

De animatoren

De kookploeg bestaat ongeveer uit 60 mensen. Ook hier weer zijn niet alle kooklui tegelijkertijd aanwezig. Het aantal per dag varieert van 5 tot 15. Deze mensen bereiden tijdens de werking elke dag een verse maaltijd voor gemiddeld 500 mensen (kinderen en vrijwilligers). Nadat de kinderen gegeten hebben, eten ze zelf en daarna wordt de keuken nog gepoetst. De kookploeg bestaat voornamelijk uit vrouwen. Mannen zijn echter ook nodig want de hoeveelheid eten, vraagt ook grote materialen: ketels, mixers, bakken,… allemaal een maatje meer. Vanaf maart zijn enkele kookmoeders actief op zaterdag, om voor de werkmannen een maaltijd te maken.

De kookploeg

De werkmannen zijn voornamelijk door het jaar actief. Vanaf maart ongeveer komen ze elke zaterdag samen om het speelplein uit de winterslaap te halen: nieuwe speeltuigen maken, onderhouden, speeltuigen opzetten, opruimen van bladeren,… Tijdens de werking zijn ook enkele werkmannen actief. Hun takenpakket is steeds zeer divers. In de zomer doen ze klusjes, rijden ze met het busje of de huifkar,…

De werkmannen

Dan zijn er nog een heel aantal vrijwilligers die niet specifiek behoren tot één van de drie vermelde groepen. Zo zijn er de mensen aan de inschrijvingen, de helpende handen tijdens de feesten of andere activiteiten, mensen van de admnistratie,… Ondanks ze niet tot de één van de drie vermelde groepen behoren zijn deze vrijwilligers evenzeer van cruciaal belang.

De anderen

Onze geschiedenis

Saenhoeve te Lanklaar op de Berg.

Alles begon in 1970 naar aanleiding van enkele verkeersongelukken. De toenmalige pastoor van Mariaheide-Mariahof startte met speelpleinwerking. Het eerste jaar kwam hij op ’t Vierveld in Eisden terecht. Daar mocht hij van de mijndirectie de oude paardenstallen met de aanliggende weide gebruiken. Na de zomervakantie werden de stallen afgebroken en moest men een nieuwe plek zoeken.

De pastoor kwam bij een bevriende familie Saenen terecht. Van 1971 tot en met 1995 ging er daar speelpleinwerking door. Een oude kippenstal werd hervormd tot eetzaal en speelzaal. Oude meubels evenals afgedankt porselein kwamen vanuit de hele omgeving. Afgedankte vuren en ketels waren de eerste attributen die het speelplein ‘rijk’ werd. Van de ‘toog’ die de grote zaal (tot 200 zitplaatsen) ‘sierde’ wordt gezegd dat die werd verkregen van een duister caféke op de Rijksweg.

Beetje bij beetje werden al deze rariteiten vervangen door nieuw materiaal. De Saenhoevefeesten werden een begrip voor de hele omgeving. Twee tot drie dagen lang werd er flink ‘doorgezakt’. Om jullie een ‘impressie’ te geven een kort waar gebeurd verhaal. De toenmalige burgemeester kwam rond het middaguur aan en betaalde met een briefje van 5000 oude Belgische franken. Om te kunnen wisselen moesten alle beschikbare kassa’s geplunderd worden, want zoveel geld… . Tegen 19.00 uur moest de arme stakker ‘blut’ naar huis, geld gaan halen. Hij keerde een half uurtje later terug met weeral zo’n briefje. Laat op die avond vertrok hij weeral met een lege portefeuille naar huis. Hij keerde die avond niet meer terug. Wel het jaar nadien, en nadien, en nadien, met telkens weer zo’n briefje.

Buiten was er alleen de weide met enkele zelfgemaakte doelen. Daarnaast zat men op een unieke locatie. Temidden van heerlijke bossen, op wandelafstand van de ‘kip’, of beter gezegd, de terrils. Aan de andere kant was er de voormalige kiezelgroeve met heel veel mogelijkheden. De sterkste troef was ongetwijfeld het aanwezige creatieve energieke organisatietalent van zovele volwassenen en animatoren.

Rode draad rond heel die werking waren ongetwijfeld de warme maaltijden en de overnachtingen. Soep en patatten uit eenzelfde bord, de puree met een halfzacht gekookt ei, het zal menigeen bijblijven. Om nog maar te zwijgen van de afwas in de afwasbak. Er waren ook nog haast dagelijks overnachtingen. Vele griezelige activiteiten, onver(antwoorde)getelijke droppings, reuze kampvuren, strafexpedities, ze zorgden uiteindelijk voor veel nosgtalgische herinneringen, maar ook zwaar beladen gemoedsgesteldheden.

Eind jaren 80 en in het begin van de jaren 90 kwamen dan de eerste investeringen in speeltuigen. Klimtoestellen, kabelbaan, ballenbad, een trampoline, krinkel de speelgoedwinkel, … ze kondigden een nieuwe visie op spelen op het speelplein aan.

Mensen die zeker in die tijd hun stempel op de hele werking drukten waren ondermeer: Pastoor Venken, Jef en Mia Saenen, Albert Ramaekers, Jean Vranken, kapelaan Vandeneynde, kapelaan Stassen, Madame Lecocq , en nog vele vele, vele anderen.

Na zware en pijnlijke pogingen om op de oude vertrouwde Saenhoeve in Lanklaar op de berg te kunnen blijven, moesten we in 1995 met tranen in de ogen en de overtuiging van een beter plein uit te bouwen, toch vertrekken. Op dat moment kon niemand vermoeden dat ‘de Nieuwe Saenhoeve’ op de Ringlaan zou uitgroeien tot het meest uitgebouwde speelplein dat er bestaat.

Saenhoeve te Lanklaar op de Berg. Jean Weustenraad

De (nieuwe) Saenhoeve te Maasmechelen op de Ringlaan.

In 1996 kregen we van het toenmalige gemeentebestuur de huidige locatie toegewezen. Welgeteld 7 weken voor de aanvang van de grote vakantie werd de huidige inplanting een feit. Het was een groot stuk woest bos, haast ondoordringbaar. Toch bleek al vlug dat deze plaats een aantal enorme voordelen had. De ligging aan de rand van het Kempisch plateau, vlakbij voor ons allemaal, maar toch helemaal in het groen, de vele bomen waardoor schaduwrijke plekken ontstonden, de oneffenheden, de zandige ondergrond, het waren onmiskenbare troeven.

Alleen de tijd. Met man en macht zijn we dan begonnen aan de ontginning. Struiken snoeien, bomen rooien, onkruid verwijderen, open plekken creëren, keuzes maken, … . Met meer dan 50 man, 2 kranen, een bulldozer, 3 vrachtwagens, maakten we van een ondoordringbaar bos een heus park.. Op enkele weken tijd werden een tiental speeltuigen eigenhandig geplaatst en werd er een geasfalteerd pad aangelegd. De allerlaatste week van juni werd er een grote tent gebouwd. Zes gehuurde containerlokalen deden dienst als keuken, toilet, bureel, berging, magazijn. Op de allerlaatste dagen kwam er dan nog de broodnodige omheining van meer dan een kilometer lang.

En dan, de eerste speelpleindag van juli 1996. Een enorme rij wachtenden stond aan de poort. In de keuken steeg de temperatuur tot boven de 45 graden. In de tent vond net iedereen een plaatsje. Het werd een ongelooflijk rijke ervaring. De Saenhoeve was herboren, groter, sterker, jeugdiger, avontuurlijker dan ooit tevoren.

Na enkele jaren ‘tentenkamp’ konden we de nodige mensen overtuigen om te investeren in een degelijke infrastructuur.
Vanuit het beleid kwam de bereidheid om mee te werken en te ondersteunen daar waar nodig. Men eiste wel dat er een invulling werd gevonden, complementair aan de speelpleinwerking.

Vanuit de Saenhoeve is dan het voorstel gekomen van de werking van de Asteroïde zoals die nu nog steeds bestaat. Een jeugdcentrum waarin jongeren kunnen skaten, muziek maken en ontspannen op een eigentijdse creatieve manier, waar verenigingen terecht kunnen voor allerlei activiteiten waaronder de vele eetdagen en een plaats waar aan democratische prijzen alternatieve en betaalbare verjaardagsfeestjes kunnen gegeven worden. Nu, tien jaar na de opening is de Asteroïde B-612 nog steeds een bloeiend jeugdcentrum. Het beheer hiervan wilden de vrijwilligers van de speelpleinwerking niet doen. Ze droegen dit beheer dan ook over aan de gemeentelijke vzw Jeugdorganen.

Na enkele jaren tentenkamp kon de speelpleinwerking dan terecht in haar huidige gebouw. ’s Winters vertoeft zij in de rechtervleugel met haar materiaal en voor bijeenkomsten, van 15 juni tot 15 september heeft zij de volledige infrastructuur tot haar beschikking.

De buitenspeeltuin werd jaar na jaar door de vele vrijwilligers verder uitgebouwd. Momenteel bevinden zich een 150 spelelementen op het terrein. Een gezonde mix van volwassenen, animatoren en kinderen maken van de huidige saenhoeve een speerpunt van het Vlaamse speelpleinwerk.

 

Enne… we zijn vastberaden deze situatie alleen nog maar te verbeteren.

De (nieuwe) Saenhoeve te Maasmechelen op de Ringlaan. Jean Weustenraad

Klik op de kaart voor een grotere weergave

Contactinformatie

Ringlaan 402, 3630 Maasmechelen
+32 475 67 90 36